Đề thi mẫu môn tiếng Anh cho kì thi đánh giá năng lực Đại học Quốc gia Hà Nội

Theo thông báo mới nhất, trường ĐH Quốc gia Hà Nội sẽ tổ chức lại kỳ thi đánh giá năng lực sau 4 năm hoãn lại. Để giúp các bạn có sự chuẩn bị kỹ càng và đạt điểm cao trong kỳ thi này, sau đây là đề thi dựa trên cấu trúc đề thi chính thức các năm, các bạn hãy vào làm thử để xem nhé.

Choose the word which has the underlined part pronounced differently from the rest.1. 1. A. garage    B. manage     C. shortage      D. postage
2. A. nation     B. question   C. expression   D. excursion
3. A. genetics  B. generate   C. kennel         D. gentle
4. A. mechanic  B. machinery   C. chemist  D. cholera
5. A. possessed   B. opposed     C. pleased   D. closed


Identify the word whose stress pattern different from that of the other words.


6. A. entertain    B. machine    C. available     D. development
7. A. similar       B. industry    C. passenger   D. entirely
8. A. detrimental   B. electronic   C. deficiency   D. education
9. A. university    B. announce     C. contribution  D. introduce
10. A. photograph   B. payroll      C. accent           D. regretful

Choose the correct answer A, B, C or D.


11.______to the beach before, little John was excited to see the huge waves crashing against the shore
A. Having not been B. Not having been
C. Not to have been D. Not being
12. I am sorry, but we can’t use the elevator at the moment because it is ______
A. out of work. B. out of sight.
C. out of order. D. out of duty.
13. Jane: “Would you mind if I use your computer for an hour?” – Tony: “______”
A. Not at all. I’ve finished my job. B. Yes. You can use it.
C. Of course not. I still need it now. D. Yes. It’s all right.
14. They took pride _________being the best football players of the school.
A. in B. on C. of D. for
15. Rarely________ to work on his own.
A. he is seen B. does he seen C. is he seen D. does he
16.________, after trying three times, he passed the examination.
A. Lastly B. Last of all C. Last D. At last
17. I don’t see any________ in arriving early at the theatre.
A. cause B. point C. reason D. aim
18. My decision to leave university after a year is one I now ________ regret.
A. harshly B. painfully C. keenly D. heavily
19. These figures show a ______ in the number of unemployed people in England and Wales.
A. loss B. lessening C. reduction D. lowering
20. If I were you, I __________ some rest before the game tomorrow.
A. will take B. would take C. would have taken D. took
21. The boy__________eyes are brown is my friend.
A. whose B. who C. whom D. which
22. Ha was the only candidate________ the job.
A. offered B. to offer C. offering D. to be offered
23. – Ellen: “_________?” – Tom: “He’s tall and thin with blue eyes.”
A. How is John doing B. What does John like
C. What does John look like D. Who does John look like
24. Peter: “________ detective stories?”
Mary: “In my opinion, they are very good for teenagers.”
A. What do you think about B. Are you fond of
C. How about D. What do people feel about
25. Maria: “Have they arrested the thieves yet?”
John: “It’s only a ________ of time.”
A. period B. matter C. length D. waste


Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.


26. You should put yourself on the back for having achieved such a high score in the graduation exam.
A. wear a backpack B. check up your back
C. criticize yourself D. praise yourself
27. The machine has been out of order since last month.
A. under repair B. functioning well
C. sold out D. refusing orders


Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.


28. My elder sister failed her final exam, which depressed my parents.
A. embarrassed B. satisfied C. pleased D. disappointed
29. Many people say that he is always a good plumber.
A. a person who picks plums B. a person who makes water pipes
C. a person who supplies water D. a person who repairs water pipes
30. I stayed there with her for a while before I left.
A. in the difficult time B. for relaxation
C. whenever she needed me D. for a short period of time
Read the following passage and choose the correct answer to each question.
THE MISTERY OF THE MISSING BEES
Most people are probably aware that honey, the natural sweetener that man has been using for thousands of years, is (51) _________ by bees; but perhaps fewer of us realise just how important these tiny creatures are to farmers. Bees pollinate fruit and vegetable crops; it has been said that every third mouthful we eat depends on a bee having pollinated one or more ingredients, but now farmers in the United States are (52) _________ a major problem. American bees are dying – and nobody knows why. Making sure crops are (53) _________ pollinated has become big (54) _________ in the United States. Beekeepers load their hives onto huge lorries and transport them (55) ________ the country to pollinate the farmers’ crops. When the bees finish work in one state and return to their hives, they are taken on to another state. The problem became apparent when the bees (56) ________ to return to their hives, with some beekeepers losing more that 70 per cent of their insects. It soon became clear that the bees were flying off and dying in huge (57) _________. Now the race on to find the cause and, hopefully, the solution (58) _________, some beekeepers are importing bees from other countries in the hope that they will be (59) _________ to whatever it is that is killing their American cousins. Only time will (60) _________.

31. A. manufactured B. created C. produced D. generated
32. A. meeting B. finding C. solving D. facing
33. A. fairly B. precisely C. properly D. distinctly
34. A. business B. industry C. work D. production
35. A. through B. around C. over D. along
36. A. failed B. missed C. ignored D. stopped
37. A. quantities B. numbers C. levels D. amounts
38. A. Apart from this B. From then on C. In the meantime D. Nevertheless
39. A. opposed B. hostile C. defensive D. resistant
40. A. tell B. say C. prove D. Show


Mark the letter A, B, C or D to indicate the sentence that is closet in meaning to teach of the following questions.


41. Due to unforeseen circumstances, our group’s scheduled visit to the museum has been called off.
A. The trip to the museum that we’d planned is now cancelled because something unexpected has happened.
B. Something happened at the museum, so they cancelled our visit.
C. We are no longer going to the museum because there is no time our schedule
D. We can’t go to see the museum at the arranged time because it will be closed.
42. The little girl said ” Will you help me open the parcel? I can’t do it alone”
A. The little girl asked me if I will help her open the parcel as she coundn’t do it alone
B. The little girl asked me if I will help her open the parcel as she can’t do it alone.
C. The little girl asked me to open the parcel because she couldn’t do it alone
D. The little girl asked me to help her open the parcel because she couldn’t do it alone.
43. It was not until after I got home that I realized I had not set the burglardan
A. Fortunately , I realized that I hadn’t set the burglar alarm just before I left for home
B. On the way home , I suddenly realized that I had forgotten to turn on the burglar alarm
C. I didn’t turn the burglar alarm on before I left the office , but I only became aware of the has been called off
D. I wish I had realized before I arrived home that I hadn’t turned on the burglar alarms the office , then it would have been easier to go and set it.
44. If I had known about their wedding plan earlier , I would have been able to make time to attend the reception party.
A. I knew their wedding would be planned earlier so I made some time to attend the reception party.
B. I wish I had known their wedding plan sooner so that I could arrange time to attend the reception party.
C. I don’t know their wedding plan earlier so I can’t make time to attend the reception party.
D. When I knew their wedding party , it was too late to attend the reception party.
45. No sooner had I turned on my new PC than there was a strange noise .
A. As soon as there was a strange noise , I turned on my new PC.
B. Scarcely had I turned on my new PC when there was a strange noise.
C. Hardly I had turned on my new PC , there was a strange noise.
D. I had hardly turned on my new PC than there was a strange noise.
Read the following passage and choose the correct answer to each question.
The World and Its Global Economy
The world as man knows it today is getting smaller and smaller because of technology such as the Internet and high speed modems. In fact, on March 3, 2005, a man flew entirely around the globe without refuelling or stopping in one person jet. The world is changing the world, and as the 21st century continues, the global economy will play a larger and larger role. As Thomas Friedman so eloquently put it in Lexus and the Olive Tree, globalization is “the inexorable integration of markets, nation-states, and technologies to a degree never witnessed before.”[A] With today’s technology it is possible for people to solicit business from the far side of the globe. [B] A company like Dell Computers can order parts from several different countries, take shipment in North Carolina where the new computer will be assembled, and then ship them to all regions of the globe. [C] An American oil firm can do a satellite survey in Siberia for oil deposits and then contract with a Russian oil firm to drill the actual well, while the petroleum engineer, acting as the project supervisor, remains in the US and runs the project by using a computer, a high speed Internet connection, and a cellular telephone for quick questions. [D]
A global economy poses some serious problems. If the company does not act fast enough, it can lose, and if the company loses heavily, what will happen to the employees working for the company, and then in turn what will happen to the stores that depend on those employees buying their goods? As can be seen, there is a definite trickle-down effect. How is the child who is about to graduate from high school supposed to decide on what career field to enter? A career field that is here today might be gone long before the child can graduate from college, so not only does it become vital that a person gain the needed knowledge to enter a given career field, but the person also needs to learn how to learn. Learning how to learn may prove to be more necessary than the knowledge needed to enter a given career field. A person who is good at learning how to learn can quickly adapt to changes in the global economy by quickly preparing to enter other career fields if his job is here today, but gone in the morning. If the world turns into a global economy, a person will need to be able to get along and work with people from different cultural backgrounds. However, unless a person has spent time living in different parts of the world, this might be hard to do. While many students from foreign countries, especially Asian countries, come to the US to earn a graduate degree, how many students from the US spend even a semester studying in another country? The answer to this question is of course a very small percentage.
While individuals from some foreign countries and some individuals from the US and the US economy will adjust to globalization, will the rest of the world? Mass media are more than willing to continue to stir the pot of controversy as they not only have to learn how to report the positive news, but also dole out a continuous stream of negative news. When a person in a developing country see all the cars on the streets of Beijing, of course that person wants a car so he can show his neighbour how wealthy he is, and all this does is promote unneeded consumption. Why does the person who has nowhere to go and no money to spend for travel want to own a car? The simple answer is because the media paint owing a car as a symbol of wealth and it is human nature to want to become wealthy or at least to appear wealthy.
On the positive side, as prices rise due to increased demands on scarce resources, there will be an incentive to find affordable alternatives. For example, as the price of oil rises and along with it the price of a gallon of gasoline, a point will be reached at which people are no longer willing to purchase gasoline so they can drive their cars, and they will demand both alternative transportation methods and cars which use another source of energy. A current online survey says $2.50 per gallon of gasoline is the point at which the people in the US will start making demands on the auto manufacturer, which will open up new career fields in a few countries that have the technology needed to meet the demands; however, people around the globe will work together on it.
46. The word inexorable in the passage is closest in meaning to__________.
A. upward B. recent C. inevitable D. preposterous
47. The word solicit in the passage is closest in meaning to ______________.
A. lure B. sell C. help D. ask for
48. The word them in the passage refers to _________________.
A. all regions B. the new computers
C. parts D. several different countries
49. According to paragraph 2, what can be inferred about the roles of a project supervisor?
A. To make sure the project is finished correctly and on time.
B. To hand-check each of the steps in a project.
C. To assign each of the items that needs to be done in a project.
D. To talk to everyone in a daily basis.
50. Based on the information in paragraph 3, which of the following best explains the trickle-down effect?
A. Water runs downhill.
B. What happens at the top eventually affects those at the bottom.
C. The people who have things get more and those without anything continue to go without.
D. If a person gets yelled at when he is at work, he should go home and kick the furniture
since it will make him feel better.
51. According to the passage, people need to learn how to learn, otherwise__________.
A. they will not move from the first grade to the second grade in elementary school
B. they will not be able to work in the same job throughout college
C. they will not be able to switch from one career to another as the global economy changes
D. they will not be able to graduate from college and become a member of the global economy
52. In paragraph 3, why does the author mention the phrase “if his job is here today, but gone in the morning”?
A. To suggest that he is going to lose his job in the morning.
B. To give an example of losing the job when he has reached the mandatory retirement age.
C. To explain that he is a part-time worker and only works when the company needs him.
D. To support the claim that learning how to learn is important to a person.
53. Which of the sentences below best expresses the essential information in the sentence in italics in the passage?
A. The mass media are like a witch stirring her cauldron.
B. The mass media always report the truth since this keeps the ratings up and brings in the
most advertising revenue.
C. The mass media will report half-truths if it will keep their ratings up so they can sell advertising.
D. The mass media report every angle of a story since reports are apolitical and never
present only one viewpoint.
54. In paragraph 5, what can be inferred from the description of the media about owning a car?
A. A car needs to be painted certain colours if it is going to show others a person is wealthy.
B. The media are so biased that they will provide paint if a person needs to paint his car so as
to project the car as a symbol of wealth.
C. The media slant the stories, so it will appear to viewers that only wealthy people own a car.
D. The members of the media don’t own cars, so they are jealous of those wealthy people
who do own cars.
55. Look at [A] [B] [C] [D] that indicates where the following sentence could be added to the passage: E-businesses will be the lucrative businesses in the future since they are
available to everyone with an Internet connection. Where would the sentence best fit? [A] [B] [C] [D]Read the passage below and choose the correct answer A,B,C or D to each of the questions.
In 1972, a century after the first national park in the United States was established at Yellowstone, legislation was passed to create the National Marine Sanctuaries Program. The intent of this legislation was to provide protection to selected coastal habitats similar to that existing for land areas designated as national parks. The designation of an areas a marine sanctuary indicates that it is a protected area, just as a national park is. People are permitted to visit and observe there, but living organisms and their environments may not be harmed or removed.
The National Marine Sanctuaries Program is administered by the National Oceanic and Atmospheric Administration, a branch of the United States Department of Commerce. Initially, 70 sites were proposed as candidates for sanctuary status. Two and a half decades later, only fifteen sanctuaries had been designated, with half of these established after 1978. They range in size from the very small (less than 1 square kilometer) Fagatele Bay National Marine Sanctuary in American Samoa to the Monterey Bay National Marine Sanctuary in California, extending over 15,744 square kilometers.
The National Marine Sanctuaries Program is a crucial part of new management practices in which whole communities of species, and not just individual species, are offered some degree of protection from habitat degradation and overexploitation. Only in this way can a reasonable degree of marine species diversity be maintained in a setting that also maintains the natural interrelationships that exist among these species. Several other types of marine protected areas exist in the United States and other countries. The National Estuarine Research Reserve System, managed by the United States government, includes 23 designated and protected estuaries. Outside the United States, marine protected-area programs exist as marine parks, reserves, and preserves. Over 100 designated areas exist around the periphery of the Caribbean Sea. Others range from the well-known Australian Great Barrier Reef Marine Park to lesser-known parks in countries such as Thailand and Indonesia, where tourism is placing growing pressures on fragile coral reef systems. As state, national, and international agencies come to recognize the importance of conserving marine biodiversity, marine protected areas, whether as sanctuaries, parks, or estuarine reserves, will play an increasingly important role in preserving that diversity.
56. What does the passage mainly discuss?
A. Differences among marine parks, sanctuaries, and reserves
B. Various marine conservation programs
C. International agreements on coastal protection
D. Similarities between land and sea protected environments
57. The word “intent” is closest in meaning to______
A. repetition B. approval C. goal D. revision
58. The word “administered” is closest in meaning to______
A. managed B. recognized C. opposed D. justified
59. The word “these” refers to______
A. sites B. candidates C. decades D. sanctuaries
60. The passage mentions the Monterey Bay National Marine Sanctuary as an example of a sanctuary that
A. is not well known
B. covers a large area
C. is smaller than the Fagatele Bay National Marine Sanctuary
D. was not originally proposed for sanctuary status
61. According to the passage, when was the National Marine Sanctuaries Program established?
A. Before 1972
B. After 1987
C. One hundred years before national parks were established
D. One hundred years after Yellowstone National Park was established
62. According to the passage, all of the following are achievements of the National Marine Sanctuaries Program EXCEPT______.
A. the discovery of several new marine organisms
B. the preservation of connections between individual marine species
C. the protection of coastal habitats
D. the establishment of areas where the public can observe marine life
63. The word “periphery” is closest in meaning to
A. depth B. landmass C. warm habitat D. outer edge
64. The passage mentions which of the following as a threat to marine areas outside the U.S?
A. Limitations in financial support B. The use of marine species as food
C. Variability of the climate D. Increases in tourism
65. What can best summarize the second paragraph?
A. Marine-protected programs from national and international organizations have a pivotal part to play in preserving marine diversity.
B. The National Marine Sanctuaries Program has been well developed to help preserve marine life.
C. Outside the United States, there are many areas exist as marine parks, reserves, and preserves.
D. The only way to protect marine species is to set up international programs.
There is a mistake in the four underlined parts of each sentence. Find the mistake and correct them.
66. The study of these animals are truly fascinating, and many books have been written
A B C D
about them.
67. Pham Tuan had been awarded the title Hero of the Soviet Union after returning from
A B C D
space.
68. Many people still believe that natural resources will never be used up. Actual, the
A B C
world’s energy resources are limited.
D

69. The Oxford English Dictionary is well-known for including many different meanings
A B C
of the words and give real examples.
D
70. Establishing in 1984 for students who wanted to study art and music subjects,
A B C
La Guardia was the first public school of its kind.
D
71. The ambassador, together with his wife and children, are at the party.
A B C D
Choose the word or phrase (A, B, C, D) that best fits each space.
SAVE MONEY ON THE BOOK THAT AIMS TO SAVE ANIMALS
Do you want to take part in the battle to save the world’s wildlife? Animal Watch is the book which will (72) ________ you in the fight for survival that faces many of our endangered animals and show how they struggle on the (73) ________ of extinction.
As you enjoy the book’s 250 pages and over 150 colour photographs, you will have the (74) ________ of knowing that part of your purchase money is being used to help animals (75) ________ from the comfort of your armchair, you will be able to observe the world’s animals close-up and explore their habitats. You will also discover the terrible results of human greed for land, flesh and skins.
Animal Watch is packed with fascinating facts. Did you know that polar bears cover their black noses with their (76) ________ so they can hunt their prey in the snow without being seen, for example? Or that for each orang-utan which is captured, one has to die?
This superb (77) ________ has so (78) ________ Britain’s leading wildlife charity that it has been chosen as Book of the Year, a (79) ________ awarded to books which are considered to have made a major contribution to wildlife conservation. You will find Animal Watch at a special low (80) ________ price at all good bookshops, but hurry while stocks last.

72. A. combine B. involve C. bring D. lead
73. A. edge B. start C. limit D. end
74. A. satisfaction B. enjoyment C. virtue D. value
75. A. preserve B. conserve C. revive D. survive
76. A. feet B. claws C. paws D. toes
77. A. publicy B. periodical C. publication D. reference
78. A. imposed B. impressed C. persuaded D. admired
79. A. symbol B. title C. trademark D. nickname
80. A. beginning B. preparatory C. original D. introductory

ĐÁP ÁN
1 A 2 B 3 A 4 B 5 A
6 A 7 D 8 D 9 B 10 D
11 B 12 C 13 A 14 A 15 C
16 D 17 B 18 B 19 C 20 B
21 A 22 B 23 C 24 A 25 B
26 A 27 B 28 D 29 D 30 D
31 C 32 D 33 C 34 A 35 B
36 A 37 B 38 C 39 D 40 A
41 A 42 D 43 C 44 B 45 B
46 C 47 D 48 B 49 A 50 B
51 C 52 D 53 D 54 C 55 A
56 B 57 C 58 A 59 D 60 B
61 D 62 A 63 D 64 D 65 A
66 B -> is 67 A -> was 68 C -> actually 69 D -> giving 70 A -> established
71 D -> is 72 B 73 A 74 A 75 D
76 C 77 C 78 B 79 B 80 D

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.